Težina snijega - recenzije


Književne nagrade

LAURÉAT – PRIX RINGUET

LAURÉAT – PRIX LITTÉRAIRE DES COLLÉGIENS

LAURÉAT – PRIX RELÈVE MONTÉRÉGIE

LAURÉAT – PRIX DES LYCÉENS AIEQ – SUÈDE – ESTONIE – BARCELONE

LAURÉAT – PRIX DU CLUB DES IRRÉSISTIBLES 2018

LAUREAT - PRIX DU ROMAND COIFFARRD (L'Observatoire)

PRIX LITTÉRAIRE DU GOUVERNEUR GÉNÉRAL

LAURÉAT – PRIX LITTÉRAIRE FRANCE-QUÉBEC

Christian Guay-Poliquin uspijeva nam dočarati sumornu i hipnotizirajuću priču o dramatičnoj i hladnoj ljepoti krajolika, o rasapu društvenih veza, o metežu i nasilju koje drijema zapretano zimom, spremno da s prvim proljetnim zrakama sunca ponovno oživi. Ovo je himna sjevernjačkoga života i jedan od najsnažnijih romana ove jeseni.

Christian Desmeules, Le Devoir


Težina snijega uistinu je lijep roman i rijedak primjer djela koje otkriva velikoga pisca među onima koji vješto posežu za jednostavnošću kako bi dali smisao životu naizgled lišenu svakoga smisla. To samo dokazuje da nije potrebno pribjegavati bombastičnim efektima da bi nastao snažan, moćan roman. Završne riječi Težine snijega zazivaju – zahtijevaju – i autorov treći roman – roman koji ću strpljivo čekati. A nakon njega, zašto ne i četvrti? Tako će svako godišnje doba imati svoj roman!

Marie-Claude Rioux, Hop! Sous la couette

Christian Guay-Poliquin opisuje gotovo hipnotičku izolaciju u kojoj kao da će se svakoga časa dogoditi ono najgore. I premda je svaki obrat ispripovijedan jednakom nepristranošću, autor nas do samoga kraja uspijeva držati u napetosti. Ova knjiga blista poput snijega na zimskome suncu.

Josée Lapointe, La Presse

Ove književne jeseni Težina snijega moj je favorit. Oduševio sam se otkrivši u novoj knjizi Christiana Guay-Poliquina istoga pripovjedača kao u romanu Le Fil des kilomètres. Ako je Le Fil des kilomètres bio sav u pokretu, Težina snijega nepomična je, zamrznuta na mjestu. No nemojte se zavaravati: premda se gotovo cijela priča zbiva u istoj prostoriji, pročitao sam je prikovan za stolicu, grozničavo listajući stranice u iščekivanju raspleta. Ovo je djelo napisano rukom majstora! Bravo!

Shannon Desbiens, Les Libraires

Christian Guay-Poliquin ne shvaća zimu olako, nego nam rafalima svojega odvažnog stila osjetilno približava svu njezinu mučnu tegobnost u ovom romanu koji odiše divljom ćudi snježne mećave.

Martine Desjardins, L'Actualité

Težinu snijega pročitao sam ove jeseni i oborila me s nogu. To je savršena knjiga napisana filigranskom preciznošću. Taj je glas toliko poseban i suveren… Gotovo svako poglavlje započinje opisom snijega i nakon nekog vremena pomisliš da autor više neće biti u stanju reći ništa novo jer je to matematički nemoguće. Ali ne, on ne posustaje! Njegove su slike doista snažne, ali nikada nametljive ni razmetljive. Ta jednostavnost plod je suverena vladanja jezikom i njegovim svemirom. K tomu nas sve vrijeme drži neizvjesnosti u kojoj se, doduše, ništa ne zbiva, ali to nas ne razočarava, nego napeto pratimo do samoga kraja. Ovo djelo pravi je pothvat.

Dominique Fortier, La Presse