Lelujave sjene

Lelujave sjene

Dugoročni nestanak struje u neimenovanu području potpuno je promijenio život zajednice. Ljudi napuštaju naseljena mjesta odlazeći u prirodu gdje su im šanse za preživljavanje veće. Iscrpljena junaka romana pratimo u neumornu kretanju gustom šumom u kojoj se snalazi kako zna i umije. Izbjegavajući različite opasnosti – i zvijeri i ljude koji onuda prolaze – on traga za svojom obitelji koja se nastanila u kolibi na jezeru i organizirala novi život. I dok ispočetka pješači posve sam, uskoro mu se u pustolovini pridružuje Olio, tajanstveni i vrlo snalažljivi dječak koji je izgubio svoje roditelje. Put muškarca i djeteta pun je prijetnji, a one ne prestaju čak ni nakon što stignu do odredišta.

Lelujave sjene višestruko nagrađivana kanadskog autora Christiana Guay-Poliquina svojevrstan su nastavak atmosferične uspješnice Težina snijega, u kojemu autor i nadalje, bogatim i promišljenim jezikom, istražuje granice ljudske izdržljivosti u izvanrednim društvenim uvjetima.


Iz recenzija

Dirljiv, osjećajan roman koji ne možete ispustiti iz ruku do posljednje stranice.“ (La case des Pins)

Ova distopija, koja okrutno rezonira sa sadašnjošću, suptilno dovodi u pitanje naš odnos prema drugima i planetu. Također se vrlo inteligentno bavi generacijskim sukobima.“ (Le Devoir)

Guay-Poliquin dovodi nas u paralelni svemir u kojem je život u društvu poremećen sveopćim nestankom struje. (…) Vješto pisanje Christiana Guay-Poliquina tjera nas na razmišljanje o našem odnosu prema prirodi, obitelji i našim životnim izborima.“ (La Presse)

Guay-Poliquin zna kako oživiti prirodu. Kao i u slučaju snijega, šuma nas ovdje doslovno obavija svojom masom i svojim mirisima.“ (Journal de Montréal)

Potraga kroz šumu punu opasnosti, nužna savezništva i umijeće preživljavanja u središtu su ove vrlo precizno ispisane priče.“ (Journal de Quebéc)

S francuskoga preveo: Dalibor Joler

Izdavač: Hena com, Zagreb, studeni 2023.


     tportal