Christian Guay-
-Poliquin

Duboko u šumama kanadskih planina skrovito, neimenovano selo već je mjesecima okovano snijegom, struje i benzina nema, a zalihe hrane tope se. Na vrhu brda, u verandi kuće izolirane od ostatka sela, žive starac Matthias i mladić teško ranjen u automobilskoj nesreći. Dogovor u selu je: Matthias će njegovati ranjenoga mladića, a zauzvrat će mu seljani donositi hranu, drva i lijekove te osigurati mjesto u minibusu kada se na proljeće otopi snijeg i krenu prema gradu.

Zarobljeni neumoljivim vremenskim prilikama, dvojica stranaca prisiljeni su na suživot, međusobno privikavanje, kompromise ali i egzistencijalnu uzajamnu ovisnost. Surove životne prilike i strah od opstanka mijenjaju ljudsku psihu, izvlače na površinu snagu ili slabost karaktera.

Težina snijega roman je koji fascinira poniranjem u dubinu ljudske psihe u izvanrednim okolnostima. Djelo je to koje progovara o čovjekovoj izdržljivosti, neizbježnoj međuovisnosti ljudi te, povrh svega, o nezaustavljivoj snazi prirode.

Za ovaj roman autor Chriastian Guay-Poliquin dobitnik je nekih od najprestižnijih kanadskih književnih nagrada.

PRIX LITTÉRAIRE DU GOUVERNEUR GÉNÉRALLAURÉAT – PRIX LITTÉRAIRE FRANCE-QUÉBECLAURÉAT – PRIX RINGUETLAURÉAT – PRIX LITTÉRAIRE DES COLLÉGIENSLAURÉAT – PRIX RELÈVE MONTÉRÉGIELAURÉAT – PRIX DES LYCÉENS AIEQ – SUÈDE – ESTONIE – BARCELONELAURÉAT – PRIX DU CLUB DES IRRÉSISTIBLES 2018LAUREAT - PRIX DU ROMAND COIFFARRD (L'Observatoire)

S francuskoga preveo: Dalibor Joler

Izdavač: Hena com, Zagreb, svibanj 2021.


Express
(Goran Gavranović)


  • Preporuke:

Moderna vremena

Pričaj mi o tome

Index
(Branko Matijašević)