Annette Hess

Njemačka kuća

Za dvadesetčetverogodišnju Evu Bruhns Drugi svjetski rat samo je maglovito sjećanje iz djetinjstva. Potkraj rata Frankfurt je bio grad prepun ruševina, zgarište nastalo savezničkim bombardiranjem. No, bilo je to prije gotovo dva desetljeća. Sada je 1963. godina, a gradske ulice, nekoć pune kratera, ravne su i popločane. Nestrpljivo iščekujući da ju zaprosi njezin imućni zaručnik, Eva sanja o početku novoga života izvan roditeljskog doma. 

Međutim, njezini planovi dramatično će se preokrenuti kada dobije poziv da prevodi iskaze poljskih svjedoka na suđenju nacističkim časnicima za zlodjela počinjena u Auschwitzu. Iako Eva u tome vidi dobru priliku za zaradu i financijsku neovisnost, taj je posao dovodi do uznemirujućih otkrića i tjera na propitkivanje prošlosti (i sadašnjosti) društva u kojem živi, a spoznaje o ulozi njezine obitelji u toj prošlosti nagnaju je na promišljanje o vlastitoj osobnosti. 

Što se dublje uključuje u Frankfurtski proces, to se Eva sve češće pita zbog čega roditelji šute kad god je riječ o ratu. Voli li doista svoga zaručnika i hoće li biti sretna kao kućanica? Premda to znači suprotstaviti se željama roditelja i zaručnika, Eva se, potaknuta vlastitom savjesti, odlučuje pridružiti timu gorljivih tužitelja odlučnih u namjeri da naciste privedu pravdi… 


S njemačkoga preveo: Dalibor Joler

Izdavač: Sonatina, Zagreb, studeni 2019.

O autorici: Annette Hess