Najljepše pripovijetke
(I., II. i III. dio)

 Najljepše pripovijetke

(dio treći)

Mladi evangelički svećenik Robert Aghion odlazi u misiju pokrštavanja "poganskih" Indijaca i ondje, zatečen, otkriva visokorazvijenu, tolerantnu religijsku kulturu, ali i prvu ljubav. Strašan ciklon pojavit će se takoreći niotkuda i izbrisati gotovo sve što se dotada zvalo zavičaj. U malenome provincijskom mjestu održat će se književna večer o kakvoj nijedan  autor ne sanja. Potraje li rat još dvije godine, alegorijska je pripovijest o  bezumlju totalitarizma. Strani grad na jugu tragikomična je slika  modernoga turističkog mjesta koje, brižljivo čuvajući puni komfor,  suvremenome turistu želi stvoriti privid netaknute izvornosti.

 Treći svezak Najljepših pripovjedaka Hermanna Hessea donosi neke od najljepših i u nas do sada neprevedenih tekstova ovoga slavnoga njemačkog nobelovca.

S njemačkoga preveo: Dalibor Joler

Izdavač: Zagrebačka naklada, Zagreb, 2005.


Zagrebačka naklada

Najljepše pripovijetke

(dio drugi)

Osam najljepših pripovjedaka iz drugoga sveska opisuje - u široku rasponu od suosjećanja preko ironije do zajedljive satire - sudbine običnih ljudi u zamršenim odnosima napetosti između neostvarenih želja, vlastitih mogućnosti i društvenih zapreka. Promatrajući dušu čas djeteta, čas mladića i zrela čovjeka, Hesse pronalazi i oslikava konstante ljudskoga bića - stremljenja i žudnje koje katkada dolaze u bolan sukob s vlastitom savješću, okolinom ili tuđom, nesklonom pa i neobičnom, ljudskom psihom.

Među pripovijetkama ističe se Večernje paunče, jedna od najljepših i najpoznatijih pripovjedaka Hermanna Hessea.

S njemačkoga preveo: Dalibor Joler

Izdavač: Zagrebačka naklada, Zagreb, 2004.

Najljepše pripovijetke

(dio prvi)

Ovih sedam pripovjedaka pripada ranoj fazi Hesseova stvaralaštva: nastale su u razdoblju između 1903. i 1906. godine, u vrijeme dok je autor u domovini i svijetu bio još razmjerno nepoznat. Najkraća među njima, prozna skica Vuk, prvi je književni tekst Hermanna Hessea u kojemu je upotrijebio svoj znameniti motiv vuka kao napaćenog, progonjenog i usamljenog bića koje se bori za opstanak. 

Tome motivu, proširenom i obogaćenom problemom dvojnosti čovjeka, Hesse će se ponovno vratiti četvrt stoljeća poslije u Stepskome vuku, romanu koji će mu osigurati svjetsku slavu. 

Pripovijetke Latinski đak, Iz djetinjstva, Ilinštak i Prva pustolovina posvećene su temama mladosti, sjećanjima na djetinjstvo, prvim prijateljstvima te ranim spoznajama i iskustvima mladenačke ljubavi.

S njemačkoga preveo: Dalibor Joler

Izdavač: Zagrebačka naklada, Zagreb, 2003.

Najbolje knjige