Karl Rühmann

Pikule crvene boje

Šezdesete su godine prošloga stoljeća, hladnoratovsko razdoblje. Šestogodišnje dijete, glavni lik romana, igrom slučaja odrasta u totalitarnoj istočnoeuropskoj državi. Nakon što ga nasilno odvoje od (politički nepodobne) majke, dijete ostaje samo pa država brigu o njemu povjerava jednoj obitelji, koja mu nastoji pružiti dom.

Djeca u školi prema njemu su okrutna jer dijete je stranac i već se samim tim razlikuje od njih, a šikanira ga i rigidna državna vlast. Kako bi se zaštitilo od bezumnih, suludih, sjetnih i neobičnih situacija s kojima se svakodnevno susreće u svojoj novoj sredini, dijete traži utočište u čudesnom svijetu vlastitih bajki, vitezova i vila, zmajeva i zmajoubojica, kraljica i svemirskih putnika, i svaku opasnost pretvara u avanturu, a neizvjesnost u nešto mu poznato i blisko… 


S njemačkoga preveo: Dalibor Joler

Izdavač: V. B. Z., Zagreb, srpanj 2020.


Prijevodi: Pikule crvene boje, Heroj

Knjiški moljac

Sretna mama


Novi list
(Davor Mandić)

Journal
(Nora Fabrio Bene)

Heroj


Godine 2005. u jednoj zemlji na području bivše Jugoslavije, u kojoj je između 1992. i 1995. bjesnio rat, dva visoka časnika, koji su nekoć služili u istoj vojsci, ali su se u ratu borili na različitim stranama, optuženi su za ratne zločine i izručeni Međunarodnom sudu pravde u Haagu. U „Hotelu Scheveningen“, kako nazivaju haaški pritvor, njih se dvojica sprijateljuju jer im je mnogo toga zajedničko – prošlost, jezik i dob, a ne samo kazna koja im prijeti. Modoran, general pobjedničke vojske, oslobođen je nakon pet godina uzništva, a pukovnik poraženih, Bartok, osuđen na dugogodišnju zatvorsku kaznu. Muškarci se počinju dopisivati kako bi prošlost pospremili na njezino mjesto i razradili scenarije za budućnost. 

Ana je ratna udovica u četrdesetima i živi s 12-godišnjim sinom. Njezin muž, istinski domoljub, služio je tijekom rata u jedinici generala Modorana i pod misterioznim okolnostima oduzeo si je život. Kad se general Modoran, kojeg Ana iznimno cijeni, doseli u njezino susjedstvo, ona se ponudi da će mu voditi kućanstvo. Potajno čitajući pisma dvojice prekaljenih ratnika, doznaje uznemirujuće detalje koji bi možda mogli rasvijetliti okolnosti samoubojstva njezina muža…

Roman je bio u najužem izboru za prestižnu književnu nagradu 'Schweizer Buchpreis' 2020.


"Klasičan epistolarni roman u kojem je majstorski razrađena psihologija likova i njihov književni glas." (Daniel Graf, Republic)

"Osjetljiv i politički osviješten roman snažnih slika i simbola." (Hansruedi Kugler, Luzerner Zeitung)


S njemačkoga preveo: Dalibor Joler

Izdavač: V. B. Z., Zagreb, rujan 2022.

Jutarnji list
(Karmela Devčić)


Helveticro
(Vesna Polić Foglar)

Matica hrvatska
(P. Miočić Mandić)

Novi list
(Davor Mandić)

v/b/z knjižara

Moderna vremena