Prijevodi (1)‎ > ‎

Prijevodi (5)


Hermann Hesse
Umijeće dokolice


Umijeće dokolice zbirka je kraćih, tematski raznolikih pripovjedaka, studija, parodija, razmišljanja i sjećanja iz ostavštine Hermanna Hessea. Ova kratka proza obuhvaća, i vremenski i tematski, širok raspon autorova književnog rada. Datirani prema godini nastanka ili godini prvoga objavljivanja, tekstovi su dijelom biografska sjećanja na djetinjstvo, mladost i zrele godine, zanosni opisi prirode i prelijepih švicarskih Alpa, uzbudljivih mladenačkih pustolovina, romantičnih putovanja po Njemačkoj, Švicarskoj i Italiji, dijelom fikcionalna proza u kojoj nalazimo neke od najuzbudljivijih pripovjedaka iz autorova opusa.Preveo: Dalibor Joler
Izdavač: Zagrebačka naklada, Zagreb, 2002.


Hermann Hesse
Moja vjera

Moja vjera zbirka je eseja i pisama u kojima Hermann Hesse progovara o vlastitoj spoznaji Boga, o putovima i mogućnostima traženja vjere i smisla života.
Katoličanstvo i protestantizam, budizam i hinduizam, velike religije, kulture i svjetonazori Zapada i Istoka u Hesseovu se djelu susreću u ozračju tolerancije, sklada i međusobnoga poštivanja.

Govoriti onako kako to Hesse čini o međuljudskoj i vjerskoj snošljivosti, o ljepoti različitosti kultura i religija, o ljubavi prema bližnjemu, o zapostavljenim duhovnim vrednotama, možda nikada nije bilo potrebnije nego sada i ovdje.


Preveo: Dalibor Joler
Izdavač: Zagrebačka naklada, Zagreb, 2001.


Rudolf Weiler
Uvod u katolički socijalni nauk


Takozvani "društveni" ili "socijalni" nauk Crkve ima svoj više nego stoljetni vijek iako su mu korijeni već u Bibliji. Nakon prve velike socijalne enciklike "Rerum novarum" pape Lava XIII. potkraj XIX. stoljeća, kojoj je 1991. proslavljena stota obljetnica, razvio se, polazeći što od papinskih enciklika i drugih dokumenata, što od dorade i razrade na razini mjesnih crkava i brojnih stručnjaka, korpus katoličkoga socijalnog nauka, mnogima nepoznat ne samo izvan Crkve nego i u samoj Crkvi. 

Rudolf Weiler u svome kratkom sustavnom prikazu daje povijesne, filozofsko-antropološke, socijalno-etičke i socijalno-teološke osnove socijalnoga nauka Crkve.

Preveo: Dalibor Joler
Izdavač: Školska knjiga, Zagreb, 1995.1 2 3 4  5
5/5