Prijevodi (1)‎ > ‎

Prijevodi (4)


Hermann Hesse
Najljepše pripovijetke II.

Osam najljepših pripovjedaka iz drugoga sveska opisuje - u široku rasponu od suosjećanja preko ironije do zajedljive satire - sudbine običnih ljudi u zamršenim odnosima napetosti između neostvarenih želja, vlastitih mogućnosti i društvenih zapreka. Promatrajući dušu čas djeteta, čas mladića i zrela čovjeka, Hesse pronalazi i oslikava konstante ljudskoga bića - stremljenja i žudnje koje katkada dolaze u bolan sukob s vlastitom savješću, okolinom ili tuđom, nesklonom pa i neobičnom, ljudskom psihom.
Među pripovijetkama ističe se Večernje paunče, jedna od najljepših i najpoznatijih pripovjedaka Hermanna Hessea.

Preveo: Dalibor Joler
Izdavač: Zagrebačka naklada, Zagreb, 2004.

Hermann Hesse
Najljepše pripovijetke I.

Ovih sedam pripovjedaka pripada ranoj fazi Hesseova stvaralaštva: nastale su u razdoblju između 1903. i 1906. godine, u vrijeme dok je autor u domovini i svijetu bio još razmjerno nepoznat. Najkraća među njima, prozna skica Vuk, prvi je književni tekst Hermanna Hessea u kojemu je upotrijebio svoj znameniti motiv vuka kao napaćenog, progonjenog i usamljenog bića koje se bori za opstanak. Tome motivu, proširenom i obogaćenom problemom dvojnosti čovjeka, Hesse će se ponovno vratiti četvrt stoljeća poslije u Stepskome vuku, romanu koji će mu osigurati svjetsku slavu. 
Pripovijetke Latinski đak, Iz djetinjstva, Ilinštak i Prva pustolovina posvećene su temama mladosti, sjećanjima na djetinjstvo, prvim prijateljstvima te ranim spoznajama i iskustvima mladenačke ljubavi.

Preveo: Dalibor Joler
Izdavač: Zagrebačka naklada, Zagreb, 2003.

Hermann Hesse
Misli

Urednik Voker Michels u ovoj je knjizi sabrao najljepše misli slavnoga njemačkog nobelovca Hermanna Hessea. Ova knjiga svoju građu crpi na gotovo nepresušnu vrelu Hesseovih romana, pripovjedaka, pjesama, eseja i pisama. U knjizi su po prvi put na jednome mjestu okupljena i tematski razvrstana neka od Hesseovih najdojmljivijih pjesničkih i filozofskih misli o umjetnosti i kulturi, prirodi i ljepoti, o ljudskoj duši, sreći, životu i ljubavi.

Knjiga se čitao kao svojevrstan duhovni vodič, kao poticaj na promišljanje vlastite osobnosti, vrednota, ciljeva i svrhe.

Tekst preveo: Dalibor Joler
Pjesme preveo: Miroslav Joler
Izdavač: Zagrebačka naklada, Zagreb, 2003.1 2 3 4  5
4/5